tisdag 1 september 2009

Transfersfönstret stänger +lite "införkritik"

Idag stänger transferfönstret och det ser ut som att vi inte kommer med nån ny spelare. Det pågår säkert mycket bakom stängda dörrar men det som läcker ut är minimalt, iaf. när det gäller Arsenal.

Chamakh skulle gå till West Ham men gjorde tydligen inte det så i nästa sekund så köper väl Arsenal honom och säljer honom till jul till förstbjudande Pompeytränare. För övrigt verkar det som att Pompey har köpt ihop ett nytt försvar med starka kort som Ben Haim, Nicky Shorey samt möjligen Bale från Sp*rs och Traore från Gunners. Eller ja, inget är klart än men jag förstår inte riktigt vad Traore gör kvar i Arsenal. Han har Clichy, Gallas, Vermaelen och Gibbs före sig på vänsterbacken, sen har vi Arshavin, Denilson, van Persie, Nasri och Rosicky före honom på ett yttermittfält, så med största chans till spel borde han glida in som fjärdekeeper.

Råkade precis skriva 6 rader om Sp*rs där poängen bara försvann på slutet, så jag raderade. Konstigt att det alltid händer...

Tänkte skriva om Bentley också, men näe... orka ödsla tecken.

Nä, istället hade jag tänkt ge mig in på lite fotbollsjournalistik. Eller.. avsaknaden av bra sådan. Eftersom jag jobbat hela sommaren i småland utan regelbunden uppkoppling och tv så har jag skaffat lite "inför-lektyr". Bla. Goal, Aftonblaskans LIGA special och Expressens dito. Först och främst har vi Goal till sågning. Vilket jävla skräp... inte en enda farlig fråga till Torres som skulle vara affischnamn, inte en välskriven artikel om vad det egentligen är som pågår i tex. Man City. Det kändes som att läsa en minut-för-minut rapportering av en match mellan Bolton och Blackburn i en fräck design. Lite bilder här och var hade de skaffat sgi, typ Hänt Extra bilder på Ronaldo som visar side-boob på stranden med någon käck kommentar till... FYFAN, jag var nära att ringa ARN och fort som fan lämna tillbaka skräpet men jag hade slut på toapapper och skräpet gjorde ett ok jobb till slut.

LIGA specialen från Aftonbladet innehöll jättemånga jättekonstiga betygsättningar med helt skruvade motiveringar. Niva satte ihop uppställningar som skulle vara "the best of" varje decenium, konstigt nog fick han in minst en Sp*rsare i varje elva, upprörande nog. Han lyckades också få med Vermaelen som en av de tio största floppvärvningarna denna säsongen. Motiveringen var väldigt underlig och även om jag inte hade många tankar om nyförvärvet innan han kom till Arsenal så har jag passat mig för att spekulera i hur bra okända spelare är. Tydligen är subjektiva spekuleringar guld värt i Aftonballens händer och hör hemma i en bilaga och inte i bloggar. Vi tackar redaktörerna så mycket vi bara kan.

Expressens tjosan var underhållande tills man vände förstasidan såg kopieringen av ligatabellstipset från övriga tidningar och sedan slutade jag läsa. Vad gör man med uppgiften "tippa ligatabellen" om man jobbar på en kvällstidning? Jo, man ringer alla andra som har fått samma uppgift och frågar vad det tror. Nästa steg är att kolla lite på nätet, kanske BBC och Sky, Babelfiska dessa så att man inte behöver använda skolengelskan och sedan plagiera kommentarer. Sen kommer den jävligaste biten, man måste av någon anledning ha "bevis" för sina tippningar så man sätter sig och sätter plus eller getingar på varje spelare, lagdel och manager. Så länge slutresultatet (ihopräkningen) stämmer med tabelltippningen (flest plus = 1a osv.) så kan man hitta på lite vad som helst. Poänger är att alla tidningar har (med väldigt små undantag) lika så att ingen sticker ut eller in. Lite som Magnus Betners stand-up material, allt roligt han pratar om har Bill Hicks redan sagt för 15 år sen och allt tråkigt har han hittat på själv. Typ...

Därför är det skönt att det finns iaf. en lite granskande tidning som ramlar ner i brevlådan precis innan man gör slag i saken och skjuter sig i huvudet: Offside. Det är fanimig en bra tidning. Jag hade nog läst en artikel om Sp*rs om Offside hade gett skiten tummen upp. Här håller man spekulationer på ett minimum, gör en ordentlig research och lyckas skrapa ihop så mycket underhållande fakta som passar in med vinklingen på reportaget att det är knäppt. Ibland tror jag att det är här "riktiga" sportjournalister hamnar till slut om de är tillräckligt bra. Eftersom Offside ofta gör ett antal porträteringar av spelare med fokus på just personen och inte på något jävla trams de själv hittat på så ger det tidningen en trovärdighet utan dess like. Så tack Offside! Ni kan visserligen pressa ur lite skit här och var med men till 90% så är er tidning guld och ni har en prenumerant för all framtid.

Inga kommentarer: