onsdag 30 september 2009

Olympiacos och lite allmänt

Som bekant spelade vi Champions League igår och det var ett bedrövligt grekiskt mästarlag som stod för det vi hädanefter benämner motståndet. Arsenal gjorde en riktig Arsenalmatch med flytande passningsspel förbi allt vad greker hette. Tyvärr verkar det som att bländande spel betyder oförmåga att göra mål. För man gjorde Antonis Nikopolidis till en jätte i målet. Visst var han bra men många avslut var helt enkelt för tama och när de var tillräckligt skarpa så gick de i ribban (*host* Cesc). Första halvlek var cirkus, vi visade helt enkelt upp alla tricks vi hade utan att bjuda på det där riktiga klimaxet. Massor med målchanser och ett spel som borde ge gott självförtroende inför kommande matcher där bussen är parkerad vid motståndarnas straffområde.

Andra halvlek mattades lite men efter ett gäng halvchanser och byte av både Rosicky (som verkar vara tillbaka på allvar; härligt) mot Eduardo och Diaby (en enorm förbättring från de senaste bottennappen) mot Vela så kom 1-0 via snyggt förarbete av Cesc och Eduardo. Pressen och den spända stämningen släppte iaf i undertecknads vardagsrum och att Arshavin gjorde ett klackmål offside minskade inte lyckan. En väl genomförd match och tre säkra poäng på vägen mot avancemang från gruppen.

++ Spelet! Motståndet var svagt men satsade defensivt av bara fan men vi löste upp det gång efter gång. Efter en seg match mot Fulham där vi fastnade oavbrutet var vårt patenterade spel tillbaka.
+Rosicky och Arshavin, den ene är tillbaka från sin skada och den andra har varit i en svacka. Här visade båda teknik, fart och löpvilja som lovar gott i det offensiva spelet!

-- Allvarligt. Hur dåliga är Olympiacos? De försökte spela defensivt men var inte när att låna bollen. Riktigt patetiskt till och från där bara Nikopolidis kommer undan med godkänt i betyget (väl godkänt tom.).
- Zico, ny tränare i greklaget, tyckte inte det underlättade med 3 franska domare när hela Arsenal består av fransmän. Orättvist? Skyller han på att domarna är grekiska när hans lag blir utspelat i grekland? elle gnäller Arsenal på majoriteten engelska domare i Premier League? Näe. tänkte det...

I övrigt läste jag idag att Eboue trivs bäst som högerback. Det märks. Jag har inte varit nöjd med Eboue på några år nu men så fort han går ner i backlinjen på sin högra sida så känner man ett mycket större lugn. Inget gnäll på Sagna som sköter uppgiften med bravur men just nu när jag jämför minnesfragment så är Eboue hetare. Eboue är bättre offensivt och lika bra defensivt, iaf. som det ser ut nu. Men man undrar, man undrar vad som händer så fort Manu kommer in i offensivt straffområde, kvittar var han utgår ifrån. Något låser sig helt och bollarna flyger åt helvete så fort han försöker skjuta. Jag tror, att när Eboue är på ute på London Colney så sätter han 90 % av sina lägen eller lyckas med allt. När det sen är Emirates eller valfri annan arena och tävlingsmatch så vill han så gärna visa alla att han fanimig kan göra samma saker på match och vips så landar bollen ute på Stanstead istället för i nätmaskorna.

Lite cred ska Mellberg ha också. Han har blivit hyllad för insatsen mot Arsenal så som svenska spelare tenderar att bli så fort de varit i Champions League men skön som Mellberg är så tyckte han mest att de blev överkörda, härlig svenskhet i sitt nötskal och jävligt sympatiskt. För i ärlighetens namn 'borde' han täckt bort van Persies 1-0 mål. i övrigt var han väl närmst ett godkänt bland utespelarna men alla som sett Mellberg i landslaget eller Villa vet hur hans bollbehandling och uppspel är. Åt helvete. Han var farlig på en hörna också förresten. Tack Olof.

Engelska medier och Arsenals hemsida är fulla av det gamla vanliga om hur vi "har växt" och att vi ska vinna titlar i år och alla visioner som alltid är 100% så fort man vinner en match. Man blir halvtokig på att läsa sånt. Hade inte Song istället för att prata om att "vi har lärt oss" saker från förra säsongen kunnat säga att "Heey, kom hem till mig ikväll, jag Eboue och Vermaelen ska offra en antilop till gudarna och sarah o'connor, sen dansar vi lite regndans och somnar med tummen munnen". Det hade varit något det. Men nej, we have learnt from last season.

United ligger i skrivande stund under mot Wolfsburg så allt är trevligt.

Nu: Ridå!

2 kommentarer:

frt sa...

Underbar blogg!! nyligen hitta den och forsätt så har du en trogen läsare. Arséne är stor, inte bara bra på att hålla i pengarna, utan sättet att spela fotboll, det blir roligt att se och spela. Tränar knattar med samma passningsspel och rörelse som Arsenal, de funkar!!/FRT

Mike sa...

Tack, keep readin :)