fredag 23 januari 2009

Eduardo, Arshavin och lite inför Cardiff

Flickvännen bakade igårkväll och när man är ledig finns det inget bättre än att trycka en bit kaka och dricka sitt kaffe framför datorn. När man varit nere på botten och nu kämpat till sig tre raka segrar i the premiership plus att skadade spelare och nyförvärv är på väg in i laget är det bara att mysa till det lite extra.



Eduardo säger idag att han är redo för att spela a-lagsfotboll igen. Detta efter att ha varit med och spelat 2-2 i reservlags matchen mot Stoke i förrgår. Jag hade tyvärr inte möjlighet att se matchen men Eduardo hade tydligen några chanser och gjorde även ett mål som blev bortdömt för offside. Dessutom är det en värdefull spelartyp som kommer in i laget. En riktig striker, fox in the box, som dyker upp 3 ggr under en match och gör 3 mål. Det behövs alltid! Wenger säger visserligen att han kan behöva en eller två reservlagsmatcher till men jag tror det är lite spel för gallerierna och gissar på att Eduardo börjar på bänken mot Cardiff i helgen. Vilket jubel det kommer bli om han blir inbytt sista 10 minuterna. På ett sätt är Eduardo synonymt med vårt misslyckande förra säsongen och därför blir hans comeback en boost till laget och en optimism som verkligen kan behövas. Eduardo har en speciell plats i mitt hjärta eftersom han gjorde det första Arsenalmålet jag sett live. 1-0 mot West Ham på Emirates. Helt underbart och en riktig prestation av det jag kommer ihåg. Sen gjorde Adebayor 2-0 och saken var klar.


Jack Wilshere gjorde 2 mål och visar upp ett strålande spel. Här finns en liten animerad bild av ett av målen som var toksnyggt. Kanske borde Wilshere göra Fabianski och Ramsey sällskap och bli FAcup players. Visserligen är detta inte CC men Jack gör framträdanden som borde ge honom chansen i a-laget mer regelbundet. Självfallet kan vi inte åka till Cardiff och Ninian Park och lufta juniorerna men med en säker ledning (i Arsenals fall 4-0... typ) efter 60 minuter borde ge honom ett inhopp och sen får man utvärdera från det. I matcherna mot Pompey och Bolton har Vela knallat in på vänsterkanten och varit en injektion men i varje fall en av de matcherna kände jag att det var upplagt för Wilshere. Det sista som bör nänmas om reservlagsmatchen är väl att dagens kapten Randall lyckas med att skaffa sig ett rött kort och tydligen borde han haft det redan i en tidigare situation. Frågan många ställer sig är om det kommer bli något av honom. Antagligen inte i Arsenal... bjud Wigan på honom eller nått. Han var inte övertygande i CC där han skänkte bort lite för många passningar.

Laget har visat karaktär de senaste matcherna och gjort mål under de sista 10 minuterna med Bendtner som supersub och vinst organisatör. Kul att se dansken, men klarar han att starta matcherna? Icke är mitt spontana svar. Ingen dum avbytare men hur länge trivs han att vara bänkad?

Det verkar som om Arshavin är på väg in. Enligt Zenit så är dealen klar inom 48 timmar och summan ligger på £15 M. Ganska fair i dessa tider får väl sägas. Men även denna rapport får tas med en nypa ur det där gigantiska saltkaret som vi alla bär med oss under silly season. Wenger säger nämligen att även om vi inte köper någon i januarifönstret så tror han på laget som finns tillgängligt och att vi egentligen inte behöver någon. En brasklapp helt enkelt. Inslängd för att stämma i bäcken om nu ryssarna drar sig ur i sista sekunden. Jag är lite trött på det sättet att skydda sig själv och sin egen trupp. Någon gång måste man fan komma ut och säga att vi är för snåla, vi har inga pengar eller att ryssarna är helgalna. Man måste satsa ordentligt och sedan se om man lyckas eller misslyckas. Lägg en miljon extra om man verkligen behöver en spelare eller sig det klart och tydligt att vi inte ska köpa. Jag vet inte hur kommunikationen ser ut mellan klubbledningen och spelarna men någonstans måste det kännas sjukt att höra att vi tvunget ska ha ryssen eller att vi inte behöver honom. Visst kan man säga att som spelare läser man inte tidningen men det vet alla att de visst gör. På Henrys tid gick han ut och sa att om han skulle stanna så var klubben tvungen att visa honom att de satsade för att vinna. Nu är det ingen som vet. Kommer vi köpa någon? Eller har vi vad som krävs själva? Vill jag som fotbollspelare stanna i en klubb som har ambitioner att vinna men inte visar det när resultaten går rakt emot?

Jag är inget proffs och jag vet inte hur nöjd man är med att gå till jobbet varje dag och lyfta sin lön utan att bry sig om vad det är man gör. Men i en sport, där det ställs oerhörda krav för att man ska ta sig till proffsnivån måste det finnas en vinnarskalle (Henry) eller en pengaskalle (Chimbonda) och detta måste en klubbledning förstå och jobba för att hålla uppe. Det är därför vissa klubbar kör sin ekonomi i botten i jakten på spelare. För att visa interiör och exteriör att de är att räkna med. Detta gör inte Arsenal just nu. Sunt såklart i den ekonomiska situation som råder, men om det finns pengar så är det löjligt. Och inte så lite heller.

Inga kommentarer: