tisdag 30 september 2008

Porto hemma, trendbrott!

Efter 2 minuter hade Arsenal sprungit lika mycket mot Porto som de gjorde mot Hull. Attityd pratade Wenger om innan matchen och tacka fan för det. Efter en total kollaps mot Hull, så gav Gunners mig äntligen argument mot alla de som hånskrattat åt Arsenal (med all rätt) efter helgens bravader.

Arsenal tog som sagt tag i taktpinnen från början och hade egentligen allt utom riktigt heta målchanser första halvtimmen. Istället stack Porto upp och kontrade en boll i ribbans överkant. Strax därefter smällde de iväg ett farligt skott som Almunia gjorde en bra räddning på. Almunia har inte fått mycket plats i bloggen mest på grund av att han sköter sig bra och detta uppmärksammas sällan. Synd är det och det ska bli bättring, kanske till och med en liten special. Hörnan som följde visade återigen upp Arsenals defensiva svagheter och Clichy räddar på mållinjen efter att en Portospelare blivit helt fri mitt i slottet.

Nu Arsenal, Kolo Toure smäller iväg en långboll på en stark Adebayor som lägger ner till Fabregas, katalanen vänder runt och sticker in den till Ade som för ovanlighetenskull är on side. Ade håller bollen perfekt och lockar ut målvakten, bollen slår han till van Persie som kommer rusande och gör ett noll. One nil to the Arsenal och helgens match var som bortblåst! Några minuter senare gör VI, hör och häpna, ett hörnmål i rätt bur. Naturligtvis är det Adebayor som nickar ner Robins hörna i marken, över en stolptäckande back upp i ribban och ner på rätt sida målvakten. 2-0 i halvtid.

Vid 1-0 målet är jag glad att det är Ade som spelar in bollen, hade Walcott fått insticket av Cesc hade han slagit in bollen direkt på vinst och förlust istället för att vara rutinerad (som Ade) och vänta in v. Persie som kommer störtande. Wenger hade varnat för ändringar efter plattmatchen mot Hull men det var bara Nasri, tillbaka från skada, som ändrade startelvan. Nasri hade roligt med fint spel och en tunnel som var underbar att se, jag var själv på väg från datorn efter det, så jävla lurad blev jag. Det ska sägas att Porto är bra mycket roligare att titta på än random Premier League lag eftersom de kan spela rolig fotboll och gör det när de blir tvingade av underläge i mål.

Andra halvlek. Hinner knappt börja innan det blir lite flipperspel efter en Arsenalhörna och Robin v. Persie får ett instick som han drar till med en yttersida som går in och det är 3-0. Arsenal fortsätter, både Walcott och Nasri får vars ett jätteläge att på tre meter från målet slå in bollen i mål. Båda misslyckas dock och Nasri har sedan ett fint långskott som räddas av Helton i Portomålet. Nasri och Walcott har verkligen varit bra! viss otur eller orutin i avslutningslägena framför mål gör att det bara står 3-0.

Arsenal öser på, inget säkerhetsspel och än en gång skäms jag bort med underbar chansrik fotboll som man bara kan älska. Arsenals fotbollspel påminner lite om regaemusik, det går fan inte att ogilla. Jag har aldrig hört någon säga "regae suger, så jävla dåligt" detsamma har aldrig sagts om Arsenals spel bara "ni vinner aldrig nått öööööööhh".

Bendtner bytts in, och v. Persie går av efter övertygande spel och 2 mål. In kommer också Eboue som byter av Nasri. Nasri behöver antagligen vilan efter att varit borta en månad.
Porto byter in Hulk. Det borde premieras tycker jag, underbart namn!

Rodriguez är definitivt Portos bäste spelare och har ett farligt skott, bara nån minut efter att Cesc skjutit och Ade sånär petat in returen. Ade gör dock 4-0 lite senare, på straff. Inbytte Bendtner står i ett ytterhörn av straffområdet och en back gör nog den mest onödiga nersparkningen bakifrån och orsakar en solkklar straff. Ade sätter bollen lugnt i fel hörn för målvakten och Walcott byts ut i minuten efteråt. in med Vela som efter underbart spel av Arsenal får bollen utanför straffområdet och när ingen visar sig dribblar han av 2 spelare och kommer nästan fri. En back kommer emellan och Bendtner får bollen i jätteläge som han tyvärr inte hinner förvalta. Kanske borde han spelat till en framstormande Eboue. Four nil to the Arsenal rullar runt på Emirates. Belägringen fortsätter och Vela är riktigt het! Bendtner får ännu ett läge men hinner inte riktigt fram med ett skott.

Arsenal fortsätter, Adebayor gör nästan hattrick efter snyggt spel av Bendtner och Eboue borde gjort mål efter snyggt inspel av Vela. Under de sista minuterna blir det verkligen hawaiifotboll och alla Arsenalspelare vill göra mål. Tyvärr blir det inget mer och matchen blåses av.

Utropstecken 1 !:Domaren måste få en ordentlig eloge och detta är definitivt bästa domarinsatsen jag sett i år. Herbert Fandel tackar vi och hoppas att han återkommer och dömer resten av Gunners matcher i år!

Utropstecken 2 !: Engelska kommentatorer! Sverige och framförallt Viasat bjuder på alldeles för mycket skit så det var underbart att få kommentarer som: "Here is Hulk, well, nothing incredible 'bout that".

Efterspel: Efter att ha spelat ut Sheffield United gjorde vi bort oss på värsta möjliga vis mot Hull hemma och om vi nu förnedrar Porto hur fan kommer det se ut i nästa match? Jag tror att läxan är lärd. Ännu en gång. Lite som efter Fulham matchen. När dippen väl kommer får vi helt enkelt hoppas att vi gör så som storlag brukar göra och vinner trots dåligt spel. Jag trivs dock bättre med en plattmatch var femte omgång än längre perioder med håglöst spel. Dock är det inte bra för mina humörsvängningar men vem fan bryr sig om dem?

Spelarbetyg (1-6 där 6 är guld värd och 1 är något bättre än random sp*rsare)
Almunia 4 - Håller nollan och gör 1-2 jätteräddnignar.

Clichy 4 - Flyger upp och ner för kanten.
Toure 3 - Inget spektakulärt, defensiva hörnor är jobbigt.